A fost adoptat noul Regulament al Camerei Deputaţilor

Tot pe articole a fost adoptat şi proiectul de lege care permite reducerea pedepsei deţinuţilor care stau în penitenciar în condiţii necorespunzătoare.

Adăugat: 8 Mai 2017
Ultima actualizare:8 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: arhivă
trimite pe mail

Comisiile parlamentare de anchetă îşi vor putea desfăşura activitatea în paralel cu anchetele instanţelor de judecată, iar prezenţa persoanelor invitate este obligatorie, potrivit noului Regulament al Camerei Deputaţilor adoptat, astăzi, pe articole.

Tot pe articole a fost adoptat şi proiectul de lege care permite reducerea pedepsei deţinuţilor care stau în penitenciar în condiţii necorespunzătoare.

Votul cu valoare decizională asupra celor două documente va fi dat, mâine, de plenul Camerei Deputaţilor.

PSD şi UDMR au susţinut modificarea şi completarea regulamentului Camerei Deputaţilor, în sensul abrogării prevederii care interzice desfăşurarea unor anchete parlamentare asupra unor fapte sau activităţi odată ce ele sunt analizate de instanţe de judecată.

Deputaţii PNL şi USR s-au împotrivit modificării regulamentului.

Liberalii au anunţat că vor ataca propunerile făcute la Curtea Constituţională.

"Este extrem de periculos ce facem. Faptul că abrogăm Articolul 74 şi că în momentul de faţă Parlamentul nu mai are nicio oprelişte, absolut niciuna, în a cerceta şi a pune presiune pe oricine şi oricând", a afirmat el.

Proiectul de modificare a regulamentului prevede şi obligativitatea prezenţei la şedinţele Comisiei parlamentare de anchetă, a persoanelor invitate.

Refuzul nemotivat al acestora este considerat de natură a împiedica aflarea adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai precizează noua formă a regulamentului Camerei Deputaţilor.

Plenul a aprobat, totodată, pe articole, şi proiectul de lege care permite reducerea cu şase zile a pedepsei pentru fiecare 30 de zile petrecute de deţinuţi în penitenciare, în condiţii necorespunzătoare.

Guvernul a cerut păstrarea formei elaborate de Executiv, care prevedea, între altele, o reducere cu doar trei zile a pedepsei.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, explică punctul de vedere al Comisiei de Specialitate.

"Tocmai această variantă acceptată dă o etapizare, o descriere concretă a modului cum să se aplice şi ea se va aplica automat şi nu cum doreşte unul sau altul de la diferite instanţe de judecată sau conducători a diferitelor penitenciare.

Cele două documente vor fi supuse, mâine, votului din plenul Camerei Deputaţilor.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza