25 de ţări din UE au semnat Pactul Fiscal. Vezi ce prevede

Tratatul fiscal vizează discplina bugetară în Uniunea Europeană, iar Marea Britanie şi Cehia îşi menţin decizia de a nu adera la noile reguli.

Adăugat: 2 Martie 2012
Ultima actualizare:2 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Cehiei, au semnat, vineri, la Bruxelles, Pactul fiscal european, care prevede înăsprirea disciplinei bugetare şi instituie noi reglementări, menite să echilibreze bugetele.

Tratatul este semnat de 25 din cele 27 de ţări din Uniune, întrucât Marea Britanie şi Cehia îşi menţin decizia de a nu adera la noile reguli.

Toate statele membre trebuie să-şi introducă în legislaţia naţională prevederile din acest pact, în caz contrar poate fi sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit Tratatului, dacă se înregistrează abateri faţă de limitele deficitului fixate în tratat, se va declanşa automat un mecanism de corecţie

Corespondentul Radio România Actualităţi, Carmen Valică, transmite că discuţiile, de joi,  din Consiliul European au vizat mai ales posibilităţile de redresare economică a Uniunii. 

O noutate, a spus preşedintele Comisiei Europene, este  că nu a mai fost o discuţie despre managementul crizei, ci despre creşterea economică, despre reformele structurale necesare creşterii şi creării de locuri de muncă.

În privinţa Greciei, el a arătat că există sprijin pentru această ţară şi a adăugat că a sesizat hotărârea liderilor europeni de a acţiona, sentimentul de urgenţă. 

"Intrăm cu adevărat într-o nouă fază a guvernanţei economice. Orientările politice au fost decise de toţi liderii de stat şi guvern şi e important să se înţeleagă că nu e vorba despre ceva impus de Bruxelles. Politicile se vor regăsi în programele naţionale de reformă şi în recomandările specifice fiecărei ţări, pe care le va formula Comisia", a spus osé Manuel Barroso.

Liderii europeni au analizat, pe lângă propunerile de îmbunătăţire a funcţionării pieţei unice sau cele de combatere a şomajului în rândul tinerilor, măsuri care aduc creştere fără a încuraja derapaje fiscale, modernizarea sistemelor de pensii, combaterea evaziunii fiscale sau atragerea de investiţii.

Tratatul în cifre

♦ deficit bugetar structural de 0,5 %

♦ dacă nivelul datoriei publice este sub 60% deficitul structural  poate ajunge la 1%

♦ deficit bugetar maxim ciclic plus cel structural 3 %


♦  sancţiune financiară de maximum 1% din PIB

 

Ce prevede Tratatului de guvernanta fiscală         

►Bugetele trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerată respectată dacă deficitul structural anual nu va depăşi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.
 
►Regulile vor fi introduse in sistemele legislative naţionale ale statelor membre, la nivel de Constituţie sau echivalent. Reglementarile vor include un mecanism automat de corecţie care se va declanşa în cazul unei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corecţie, în baza principiilor indicate de Comisia Europeană. Curtea Europeana de Justiţie va avea jurisdicţia să verifice transpunerea acestor reglementări la nivel naţional.
 
►Statele membre aflate in procedura de deficit excesiv vor transmite Comisiei si Consiliului UE spre aprobare un program de parteneriat economic care să detalieze reformele structurale necesare pentru a asigura o corecţie durabilă a deficitului excesiv. Implementarea programului şi a planurilor bugetare anuale coerspunzătoare va fi monitorizată de Comisie şi de Consiliu.
 
►Statele membre vor raporta în avans programele de emisiuni de obligaţiuni.
 
►La nivel european, reglementările care guvernează procedura de deficit excesiv vor fi înăsprite pentru statele din zona euro.
 
"Imediat ce Comisia va constata că un stat membru a depăşit plafonul de 3% (din PIB - n.r.), se vor declanşa consecinţe automate, cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre din zona euro se va opune. Măsurile sau sancţiunile propuse sau recomandate de Comisie vor fi adoptate, cu excepţia situaţiei în care o majoritate calificată a statelor membre din zona euro se va opune", arată un comunicat al Comisiei Europene.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza