25 de protestatari de la Pungeşti intră în greva foamei

Activiştii de mediu şi săntenii de la Pungeşti protestează faţă de măsurile restrictive impuse de autorităţi în zona declarată "de siguranţă publică".

Adăugat: 26 Decembrie 2013
Ultima actualizare:27 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Pungeşti, 25 de persoane, activişti de mediu şi săteni, au anunţat că intră în greva foamei.

Ei protestează astfel faţă de măsurile restrictive impuse de autorităţi în zona declarată "de siguranţă publică".

Oamenii susţin că au fost împiedicaţi să se adune pentru diferite datini şi tradiţii de Crăciun.

"Oamenii de aici sunt foarte revoltaţi pentru că, inclusiv obiceiurile de iarnă le-au fost interzise, obiceiurile care sunt sfinte în Moldova, cum ar fi Capra, Cerbul, Pluguşorul, pentru că sunt considerate adunare populară", spune Constantin Pâslaru, activist pentru mediu, susţinător al protestului din Pungeşti.

Greviştii şi-au amenajat un alt spaţiu decât cel unde s-a iniţiat prima dată aşa-numita "mişcare de rezistenţă" şi spun că nu vor înceta protestul decât atunci când jandarmii vor pleca din Pungeşti.

"Trei-patru maşini stau în poartă la mine. Din zece în zece metri, aşa, întorc maşinile, nu dau voie la lume. Ne-au băgat în sperieţi. Noi parcă am fi zonă declarată zonă de război".

"Alte şanse nu mai avem. Luptăm de două luni. Suntem epuizaţi şi fizic, probabil. Nu ştiu cât o să rezistăm, dar încercăm să rezistăm cât mai mult", susţin oamenii cu care a stat de vorbă corespondentul RRA.

Pe 2 decembrie, compania Chevron a adus la Pungeşti utilaje pentru amenajarea platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din România, însă sătenii şi activiştii pentru mediu s-au opus, având loc ulterior o serie de incidente grave în zonă.

În prezent, compania Chevron îşi continuă lucrările avizate de instituţiile statului, iar un număr mare de jandarmi este mobilizat în zonă pentru prevenirea altor incidente.Autor:
Alina Darie
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Decembrie 2013
Ultima actualizare:
27 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza