2019 - Referendum naţional. Ştiri

Pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare va avea loc Referendumul Naţional iniţiat prin decret de preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 15 Mai 2019
Ultima actualizare:15 Mai 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin vot cu da sau nu la două întrebări: "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?".

Cea de a doua întrebare este: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, al pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?"

PNL este implicat, alături de preşedintele Klaus Iohannis atât în campania pentru alegerile europarlamentare, cât şi în organizarea referendumului consultativ pe tema Justiţiei.

Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că rezultatul de la referendum este fundamental pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti.

Ludovic Orban: Încercăm să ajungem la fiecare cetăţean român pentru a-i convinge să voteze PNL, să depună prin votul lor moţunea de cenzură. De asemenea, să-i convingem să participe la referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, un referendum fundamental pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti. Până în data de 26 mai, noi încercăm să le spunem românilor că puterea le aparţine şi că România va evolua în funcţie de votul pe care îl vor da la referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

În schimb, social-democraţii sunt de părere că demersul preşedintelui este pur electoral şi afectează imaginea externă a României. Social-democraţii cred că şeful statului refuză să vadă abuzurile şi ilegalităţile din justiţie.

Prezent la un miting organizat de social-democraţi la Iaşi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat: Noi, PSD, ştim cât de importantă este pacea, întotdeauna am căutat-o, întotdeauna am oferit-o şi întotdeauna am guvernat în spiritul ei. Noi guvernăm pentru români, noi creştem economia, îndreptăm legile strâmbe, scoatem justiţia de sub influenţa politicii şi a serviciilor secrete.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, îi îndeamnă pe alegători să participe la referendum

Deşi nu este de acord cu forma întrebărilor pentru referendum, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, îi îndeamnă pe toţi susţinătorii săi să voteze cu "da" la cele două întrebări, pentru a susţine astfel statul de drept.

Traian Băsescu: O să particip categoric şi îi îndemn pe toţi cei care au încredere în mine să participe la referendum şi să voteze în favoarea întrebărilor preşedintelui, pentru că altfel va fi un dezastru. Cei care sunt împotriva statului de drept şi vor să-l controleze vor utiliza eventualul eşec al referendumului ca un argument că poporul le-a dat mandat să facă legile care vor.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Mai 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza