10 ani de la primul referendum de demitere a fostului preşedinte Traian Băsescu

Ziua de 19 aprilie 2007 a adus o premieră în viaţa politică din România. Este ziua în care a fost organizat primul referendum de demitere a preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu.

Adăugat: 19 Mai 2017
Ultima actualizare:19 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu
trimite pe mail

19 aprilie 2007 va rămâne în istoria modernă a României drept ziua în care a fost organizat primul referendum de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Procedurile pentru suspendarea preşedintelui au fost demarate de PSD, motivul principal fiind că şeful statului a încălcat Constituţia în mai multe rânduri.

Astfel, în 12 februarie 2007,  PSD sesizează Curtea Constituțională despre inițierea procedurilor de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu şi depune la Parlament documentul cu motivele suspendării.

Printre acestea: încălcarea Constituţiei, încă din prima zi de mandat, blocarea activităţii Parlamentulului prin încercările de schimbare a preşedinţilor celor două camere, încercarea de a-l determina pe premier să îşi dea demisia, folosirea instituţiilor statului şi controlarea acestora prin interpuşi, interferenţa în treburile justiţiei, încercarea de substituire a Guvernului şi premierului.

Ce prevede Constituţia

Legea fundamentală prevede că "în cazul savârşirii unor fapte grave prin care încalcă preverile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedintă comună, cu votul majorităţii deputaţilor si senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor. În cazul în care initiaţiva de suspendare din funcţie a Preşedintelui este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum privind demiterea. Pe parcursul suspendării din funcţie interimatul este asigurat, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor."

Comisia de anchetă privind suspendarea

La 28 februarie, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisii de anchetă privind suspendarea preşedintelui, condusă de Dan Voiculescu.

Comisia a fost aprobată cu  258 de voturi pentru, 76 contra (PD şi PLD) şi 21 de abţineri (UDMR).

După aproximativ o lună, Comisia a constatat că președintele a încălcat Constituţia şi era implicat în fapte penale.

Raportul arăta că au fost încălcate nu mai puţin de 27 articole din Constituţie.

La începutul lunii aprilie, Curtea Constituțională a avizat negativ cererea de suspendare a şeful statului, pe motiv că faptele preşedintelui nu constituiau încălcări grave ale Constituţiei.

Avizul Curţii Constituţionale a fost doar unul consultativ, astfel că mingea demiterii se mută în Parlament.

"Rămâne ca Parlamentul să decidă, pe baza datelor şi a informaţiilor care îi vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existenţei şi gravităţii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din funcţie a Preşedintelui României", se arată în Avizul Curţii Constituţionale din 5 aprilie 2007.

VEZI AVIZ CONSULTATIV Nr.1 din 5 aprilie 2007 privind propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu
 

322 de voturi pentru suspendarea preşedintelui

Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare a preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, pe motiv de neconstituționalitate, cu 322 voturi "pentru", 108 "împotrivă" și 10 abțineri.

Referendumul a fost fixat pe data 19 mai, într-o zi de sâmbătă,  la limita celor 30 de zile prevăzute de Constituţie.

Preşedintele Traian Băsescu nu a participat la lucrările Parlamentului, motivându-şi absenţa prin "antecedentele comportamentale ale Parlamentului României".

"Am preferat să las Parlamentul să se manifeste şi să ia deciziile pe care le consideră constituţionale şi corecte", a mai declarat Băsescu.

"Demisia în cinci minute"

"În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional". Traian Băsescu


Cu două zile înainte de suspendarea de către Parlament, Traian Băsescu a făcut o declaraţie surprinzătoare. 

El a declarat atunci că va demisiona la cinci minute după decizie, dacă Parlamentul votează pentru suspendare.

Ulterior, Traian Băsescu a spus că s-a răzgândit şi a menţionat că o demisie ar fi accentuat criza politică până în iulie-august.

Întrebarea referendumului

Pe buletinul de vot, românii chemaţi la referendum au avut o singură întrebare: "Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?".

Cartea Albă a Referendumului

Traian Băsescu se reîntoarce la Cotroceni

La 19 mai, în Ziua referendumului, aproximativ  75% dintre românii care s-au prezentat la referendumul pe tema demiterii preşedintelui au votat pentru ca Traian Basescu să se întoarcă la Cotroceni.

Vezi rezultatele referendumului. Sursa: BEC

Astfel, Traian Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni, în funcţia de preşedinte. 

Preşedintele Traian Băsescu a mai trecut printr-o suspendare şi în al doilea mandat, în anul 2012, dar referendumul de demitere nu a fost validat din cauză că la urne nu s-au prezentat cel puţin 50% din alegători.

Prin urmare, niciunul dintre demersurile de suspendare a fostului preşedinte Traian Băsescu nu a avut succes.

Documentare: Agenţia de presă RADOR

 


 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
19 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza